Adalette hem ses olacak hem de görüntü
Cumhuriyet Savcısı'na veya duruşma halindeki mahkeme heyetine ifade verebilecek, sorgulamaları yapılabilecek.
Adalet Bakanlığı'nın, soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılarak dinlenilmesi, kayda alınması konusundaki yönetmenliği yürürlüğe girdi.
Adalet Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan "Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkındaki Yönetmenliği", soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kullanılarak dinlenilmesini ve kayda alınmasını kapsıyor.
Yönetmenliğe göre, cezaevindeki tutuklular, hastanede tedavi gören sanıklar, başka bir ilde bulunan sanık ve tanıklar, sesli ve görüntülü olarak hem Cumhuriyet Savcısı'na veya duruşma halindeki mahkeme heyetine ifade verebilecek, sorgulamaları yapılabilecek.
CANLI YAYIN GİBİ SORGULAMA VE İFADE ALMA DÖNEMİ
Türkiye'de yargılamanın,sorgulamanın ve ifade almanın hızlandırılacağı yönetmenliğe göre, Cumhuriyet Savcısı ve Hakimler, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında kısaca SEGBİS denilen Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'ni kullanarak, ifadeleri aynı anda sesli ve görüntülü olarak elektronik ortamda alarak kaydedebilecek. SEGBİS ile elde edilen kayıtlar, nitelikli elektronik imza ile imzalanarak güvenli bir şekilde talep eden makam tarafından saklanacak ve ifadeler yazılı tutanak hale dönüştürülecek. Ses ve görüntü kayıtları taraflara verilmeyecek, ancak yazılı tutanağa dönüştürülen kayıtlar uygun bir şekilde taraflara verilebilecek. Talep veya itiraz halinde ise ses ve görüntü kayıtları, kanunlarda öngörülen şartlara uygun olarak soruşturma ve kovuşturma makamı gözetiminde ilgilisine izletilebilecek.
Görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması olanağının varlığı halinde, soruşturma veya kovuşturma aşamasında yapılan her türlü işlem SEGBİS ile kayda alınacak. Mağdur çocuk ve duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan kişilerin kayıtları ise zorunlu olarak gerçekleştirilecek.
Kimliği saklı tutulan tanıklar, Tanık Koruma Tedbirlerine ilişkin usullere aykırı olmamak şartıyla SEGBİS ile uzaktan dinlenebilecek. Kimliği saklı tutulan tanık dinlenirken bulunduğu yerin Cumhuriyet Savcısı veya hakimi de hazır bulunacak.
ARTIK MAZERET YOK, HERKES DURUŞMAYA KATILACAK
Uluslararası karşılıklı adil yardımlaşma işlemlerinde de kullanılacak olan SEGBİS, artık mahkemeye gelemeyenlerin mazeretlerin ide ortadan kaldırıyor. Bu konudaki yönetmenliğin maddeleri ise şu şekilde, "Soruşturma ve kovuşturma aşamasında talep eden makam tarafından kabul edilen mazeretleri nedeniyle hazır bulunamayan kişi SEGBİS ile dinlenebileceği gibi SEGBİS üzerinden duruşmalara da katılabilir. Talep eden makam, dinleme yapacağı kişinin kimlik bilgilerini, dinleme zamanını ve dinleme için yapılması gereken hazırlıkları ilgili kolluk birimine bildirir.
İlgili kolluk birimi, yeterli sayıda kolluk görevlisinin dinleme işlemi sırasında hazır bulunmasını sağlar. İlgili kolluk görevlisi, dinlenecek kişiyi, dinlemenin yapılacağı yerde hazır eder. Talep eden makam ayrıca belirtmediği sürece, dinlenecek kişinin dinleme talebinde belirtilen kişi olduğuna dair bir tutanak, kolluk görevlisince düzenlenir ve imzalanır."
CEZAEVİNDEN, HASTANEDEN VEYA BAŞKA İLDEN DİREK MAHKEMEYE İFADE VEREBİLECEK
Teknik altyapının hazır olması durumunda ceza infaz kurumunda bulunan kişi SEGBİS ile dinlenebileceği gibi, SEGBİS üzerinden duruşmalara da katılabilecek. Buna göre, talep eden makam, dinleme yapacağı kişinin kimlik bilgilerini, dinleme zamanını ve dinleme için yapılması gereken hazırlıkları ilgili ceza infaz kurumu yönetimine bildirecek.
Ceza infaz kurumu ise belli gün ve saatte dinlenecek kişiyi, dinleme odasında hazır edecek ve şahıs SEGBİS aracılığı ile hem ifade verebilecek veya duruşma esnasında mahkeme heyetinin sorularını yanıtlayabilecek. Aynı işlemler tedavi kurumlarında bulunan kişiler içinde uygulanarak, ifadeleri ve sorgulamaları SERGİS üzerinden yapılabilecek.
SEGBİS ile, Cumhuriyet Savcısı veya mahkeme heyeti, kendi yargı çevresi dışında bulunan sanık veya tanıklar ile hakkında yakalama kararı bulunup da, başka ilde yakalanan sanığı da sesli ve görüntülü olarak dinleyip, sorgulayabilecek.
SEGBİS, Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemeleri dahil kanun yolu makamlarınca ve Ceza Muhakemesi Kanununun uygulandığı durumlarda da kullanılabilecek.
Yargılama süresinin çok tartışıldığı Türkiye'de yeni bir dönem başlatacak olan SEGBİS Yönetmenliği yürürlüğe girdi. Sistemi kuran tüm iller, yargılamayı ve sorgulamayı SEGBİS üzerinden yapabilecek.
Bakmadan Geçme





