Hasta Ve Yakınlarına Seminer
Malatya'da hasta, hasta yakınları ve hastane personeline 'Sigarayı Bırakma Yöntemleri' ve 'Organ Bağışı' konularında seminer verildi.
Özel Gözde Hastanesi salonunda verilen seminere, Gözde Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kenan Kalı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı Dr. İbrahim Karaman da katıldı.
Hastanenin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Karaman, hastane olarak hasta ve hasta yakınlarını günümüzün en önemli sağlık sorunları konusunda eğitmeyi amaçladıklarını, düzenli olarak hastanede eğitim seminerleri vereceklerini söyledi.
Yapılan konuşmanın ardından seminere geçildi. Eğitim seminerleri kapsamında ilk olarak Uzman Dr. Çetin Salman, 'Sigara Bırakma Yöntemleri' konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Salman, 'Sigarayı sadece kendi iradesiyle bırakma orayı yüzde 2-3'tür. Bu nikotin içeren ilaçların tedavisiyle yüzde 6'lara çıkmaktadır. Destek alınarak ise bu oran yüzde 20'lere çıkmaktadır' dedi.
Salman, sigarayı erkeklerin daha çok kullandığına dikkat çekerek, 'Sigara içtiğimizde kanımızdaki nikotin oranı yükselmektedir. Erkekler sigarayı daha çok içiyor. Ancak son yıllarda içici erkek sayısıyla kadın sayısı oranı giderek kapanıyor. Bunun yanında 15 yaşın altında sigara kullanım oranı da giderek yükseliyor' ifadesine yer verdi.
Sigarayı bırakmada ilk 1 haftanın çok önemli olduğunu kaydeden Salman, 'Sigara kullananlarda; kalp, beyin ve diğer organlara daha az oksijen gidiyor. Oksijen yerine bu organlara karbon monoksit gitmektedir. Dünya'da her 5 ölümden 1'i sigaraya bağlıdır. Sigaraya başlayanların yüzde 70'i ise bağımlı olmaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmada ilk 1 hafta çok önemlidir. İlk 1 hafta sigara içmezseniz, 1 ay sonunda sigarayı bırakmış oluyorsunuz. 1 yıl sonra kalp hastalığı riski yarıya iniyor. 10 yıl sonra ise,
hiç sigara içmeyen biriyle aynı oluyorsunuz' diye konuştu.
Salman, sigarayı aniden bırakmak gerektiğini de ifade ederek, 'Sigarayı azaltarak bırakmak hiçbir işe yaramaz. Sigarayı birden bırakmak gerekiyor. Sigarayı aniden bırakma yüzde 80 başarılı oluyor' dedi.
Eğitim seminerinde daha sonra Genel Cerrah Op. Dr. Çağatay Gürkök, 'Organ Bağışı' konusunda bilgiler verdi. Gürkök, organ bağışının önemine değinerek, 'Gelişmiş ülkeler göre daha az organ bağışında bulunuyoruz. Donör temininde güçlük çekilmektedir. Organ bağışı oldukça önemlidir. Çünkü nüfusun artmasına paralel olarak organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısı da artmaktadır. Organ nakli önemli bir sağlık problemidir. Nakil olmazsa hastalar kısa sürede hayatlarını kaybetmektedirler' diye konuştu.