Bu Geceyi İyi Değerlendirmeliyiz

Malatya Müftüsü Hacı Yusuf Gül, 'Ramazan ayı ve Kadir Gecesi'ni anlamanın, ihya etmenin, değerlendirmenin yolu, Kur'an-ı Kerim'in yüce mesajını anlamaktan geçer' diyerek, gecenin iyi değerlendirilmesi önerisinde bulundu.

14 Ağustos’u 15 Ağustos’a bağlayan gecenin Kadir Gecesi olması nedeniyle açıklama yapan İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, zaman ve mekanların kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylarla değer kazandıklarını belirterek, "Kainatta meydana gelen en büyük olaylardan birisi de yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in nazil olmasıdır. Kur'an-ı Kerim ise, yine Kur'an'ın kendi ifadesiyle Kadir Gecesi'nde nazil olmuştur. Bu konuda Yüce Allah (C.C.) şöyle buyurmaktadır; 'Doğrusu biz Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirmişizdir. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rabblerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.' (Kadir, 97/1-5)" dedi.
"Görülüyor ki Kadir Gecesi, gecelerin en feyizlisi ve en bereketlisidir. Bu gecede yapılan ibadetler, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır" diyen Müftü Gül, şöyle devam etti:
"Bu gecenin faziletini anlatmak üzere Peygamber efendimiz şöyle buyurmaktadır; 'Kim Kadir Gecesi'ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı hesaba katarak ibadetle ihya edecek olursa, geçmiş günahları bağışlanır.' Başka bir Hadis-i Şerifleri'nde de şöyle buyurmuşlardır; o ayda bir gece vardır ki bin aydan hayırlıdır. Kim onun hayrından mahrum kalırsa pek çok şeyden mahrum kalmıştır."
Kadir Gecesi'nin inanan ve sevabını sadece Allah'tan bekleyenler için Allah'tan bir bağış olduğunu vurgulayan Gül, bu gecenin Hz. Peygamber'den bir armağan, Kur'an'dan bir nefes, sahabeden bir ses, şehitlerden bir hatıra, alimlerden bir ilim olduğunu kaydetti. Gül, "Kadir Gecesi'ni bulmak için kadr u kıymetini bilen bir gönül çöllere düşmek gerekseydi düşerdi. Kutuplarda buzların altında kalıp almak gerekseydi alırdı. Fakat o kendi geliyor. En saf ve en temiz bir merhamet gibi kendi geliyor. Onu bulmak için arınmış bir kalple aramak kafidir."
"Kadir Gecesi, 83 yıl 4 ay gibi bir ömre bedel bir gecedir. O, Kur'an gecesidir. Kur'an kainatın ezeli bir tercümesidir. Yerde ve gökteki tüm sırların kaşifidir. Ebedi hayatın haritasıdır, pusulasıdır. Öteler ötesinden gelen, yolumuzu, yönümüzü ve gönlümüzü aydınlatan hidayet meşalesidir. İslam'ın özü, ölçüsü, temeli, ruhu, güneşidir. İstikbali açıklayan ilahi kelamdır. Emir ve davet kitabıdır. Zikir ve marifet kitabıdır. Bütün manevi ihtiyaçların bulunduğu mukaddes kütüphanedir" diyen Gül şöyle devam etti:
"Onun için Ramazan ayı boyunca Kur'an okumalıyız. Kadir Gecesi'nde ise daha çok okumalı, okuduklarımızı anlamaya çalışmalı, anladıklarımızı hayatımıza, ahlakımıza ömür boyu rehber yapmanın, onu nefsimizde nokta nokta yaşamanın gayreti içerisinde olmalıyız. Ramazan ayı ve Kadir Gecesi'ni anlamanın, ihya etmenin, değerlendirmenin yolu Kur'an-ı Kerim'in yüce mesajını anlamaktan geçer."
Kur'an'ı hakkıyla okuyanların Hz. Peygamber'in mesajının aydınlık, hoşgörü, kardeşlik, sevgi, uzlaşma, yardımlaşma, dayanışma, dargınlık ve kırgınlıkları yok etme, kin ve nefretin yerini sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşliğe bırakma, dul ve yetimlerin, kimsesiz ve gariplerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmek gibi insani ve İslami bütün değerler silsilesi olduğunu açık ve net bir biçimde göreceğini aktaran Gül, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Kadir Gecesi'nin faziletini Peygamber efendimizden dinleyen Hz. Aişe validemiz; 'Ya Rasulallah. O geceye rastlarsam ne yapayım' diye sorduğunda, Kainatın Efendisi; 'Allah'ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet' diye dua et buyurdu. Biz de aynı duayı bol bol tekrar edelim. Bilvesile, bütün Malatyalı kardeşlerimin, aziz milletimizin, İslam aleminin Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor, insanlığın barış ve huzuruna, muhtelif yerlerde akmaya devam eden Müslüman kanı ve gözyaşlarının dinmesine vesile olmasını diliyorum."

Bakmadan Geçme