Bu Yıl Ki Çalışmalar Tamamlandı
Malatya'nın Battalgazi Kırklar Mezarlığı'nda yapılan kazıların bu yıl ki bölümü tamamlandı.
Malatya Valisi Ulvi Saran'ın Malatya'nın kültürel dokusunun ve kimliğinin ortaya çıkarılması doğrultusunda başlattığı çalışmaların bir ayağı olarak Battalgazi ilçesinde 18 Ağustos 2011 tarihinde Kırklar Mezarlığı olarak bilinen alanda başlatılan ve 14 Aralık tarihinde bu yılki çalışmaları sona eren mezarlık düzenlemesi ve Usta Şegirt Kümbetinin Restorasyonu amaçlı temizlik kazılarının bu yılki çalışmalarında heyecan verici sonuçlara ulaşıldığı bildirildi.
İl Özel İdaresi imkanlarıyla Prof.Dr. Halit Çal'ın Bilimsel Başkanlığında, Malatya Koruma Uygulama ve Denetim Birimi (KUDEB) tarafından yapılan Kırklar Mezarlığı Alanı Kazı Çalışmalarıyla yeni bilgilerin ortaya çıkması sağlandı. Vali Ulvi Saran, beraberinde Battalgazi Kaymakamı Abdulmutallip Aksoy ve KUDEB Müdürü Levent İskenderoğlu ile birlikte Kırklar Mezarlığı'na giderek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Burada basın mensuplarına açıklama yapan Saran, "Anadolu'da bulunan en eski, sayılı Türk - İslam dönemi mezarlıklarından birisi olan Kırklar Mezarlığı alanında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bilinen kayıtlardan daha eski dönemlere ait mezar taşlarına rastlanıldı. Selçuklu Dönemi'ne ait Malatya'ya has lahit tipi mezar tezyinatının bulunduğu bilinen alanda; Selçuklu Dönemi öncesi, Hicri 200 yılına ait (Miladi 815) yani 1196 yıllık ve Hicri 205 (Miladi 821) 1190 yıllık olan, Malatya'nın Abbasi
hakimiyeti altında bulunduğu döneme tarihlenen mezar taşları yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı" ifadelerini kullandı.
"Yaklaşık 4 ay boyunca sürdürülen kazı çalışmalarında değişik dönemlere ait İslam ve Türk -İslam dönemi mezar taşları ile dönemi yansıtan buluntulara rastlanıldı" diyen Vali Saran, daha sonra şunları söyledi:
"Malatya'nın Emeviler döneminden itibaren önemi bilinmekle birlikte ünlü İslam Komutanı Seyyid Battalgazi'nin Malatya'da doğup yaşamış olması ve bilhassa Abbasiler döneminde Horasan'dan önemli miktarda Türk ve Ehl-i Beyt ailesinin yerleşmiş olduğu önemli bir merkez haline gelmiş olduğu düşünüldüğünde; 120 dönüm Mezarlık alanı olan Kırklar mezarlığı alanı içerisinde başta Şehitlik kısmında ve Usta Şegirt Kümbeti'nde gelecek yılda sürdürülmesi planlanan restorasyon çalışmaların yanı sıra kazı
çalışmalarıyla da bölge tarihi bakımından önemli sonuçların ortaya çıkması beklenmektedir. Malatya, bölgesinde sahip olduğu kültürel ve tarihi dokusuyla tüm Türkiye'de tanınır yer haline gelecektir" dedi.
KUDEB Müdürü Levent İskendeoğlu ise, "Burada Abbasi dönemine ait mezar taşları yer alıyor. Bir aşağı dönemine inmiş bulunmaktayız. Burada da önemli eserler çıkarıldı" diyerek, çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.
Bakmadan Geçme





