Gözlem Terası İle Levent Vadisi
Türkiye'nin ilk Gözlem Terası, Levent Vadisi'ne yapılıyor. 240 metre yüksekliğindeki Gözlem Terası, yakında hizmete girecek.
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından Levent Vadisi'nin canlandırılması ve kent turizmine kazandırılması için başlatılan çalışmaları kapsamın da “Levent Vadisi Gözlem Terası” projesine başlanıldı.
Çok sayıda kaya mezarı ve karartmalarla kendisine has kayalar bulunan bölgenin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için, Levent Vadisi Jeopark Projesi kapsamında yapılan ve Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından desteklenen “Levent Vadisi Gözlem Terası” yapım işi sürüyor.
Yapılan çalışmaları beraberinde Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva ile birlikte inceleme de bulunan Vali Ulvi Saran, Akçadağ ilçemizdeki Levent Vadisi, Türkiye’ni sayılı vadilerinden birisi. Hem yapısı ve hem de manzarası ile bir doğal varlık olarak, Türkiye’de önemle üzerinde durulması gereken, hem yerli ve hem de yabancı turistlerin hizmetine sunulabilecek, bunun yanı sıra sahip olduğu jeolojik formansiyonların niteliği itibariyle de, bazı bilim adamlarının, ilgisine konu olabilecek bir yer. Vadinin iki yamacı çok dik kayalıklarla dolu. Bu kayşalıkların ön cephesinde sayısız mağara var, Burada tarih öncesi bazı yerleşim yerlerinin izlerine de rastlıyoruz” dedi.
Yaptırılan Gözlem Terası’nın yerden
Vali Saran, Türkiye’nin yine ilk jeoparklarından birisinin yine Levent Vadisi’nde kurulacağını ve burada küçük bir müzenin de kurulacağını kaydederek, bölgedeki kampçılık., izcilik ve mağaracılık gibi brançlardan da uygulama yapılması için bazı uygulamaları tasarladıklarını ifade etti.
Vali Saran, çelik bir yapıyla, macera sporu düşkünlerine de hizmet verilecek, Türkiye’nin un yüksek atlama noktasının da kurulacağını kaydederek, bölgede yamaç paraşütü sporunun da yapılabileceğini ifade etti.
“Levent Vadisi Gözlem Terası”nın önümüzdeki aylarda hizmete girmesi bekleniyor.
Levent Vadisi'nin, yerbilimsel, kültürel ve arkeolojik değerleriyle Malatya Jeoparkı'nın merkezi olması hedefleniyor.