Resmi Gazetede Öne Çıkan Başlıklar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2 mahkumu, sürekli hastalıkları nedeniyle affetti.


Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarına göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesince 14 Nisan 2011 tarihinde nitelikli dolandırıcılık suçundan 4 yıl hapis cezası kesinleşen hükümlü Mehmet Alpan Atikkan (74) adlı mahkumun sürekli hastalık ve kocama hali kapsamında bulunması gerektiğini belirten Adli Tıp Kurulu Kararı gereğince kalan cezasını afetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yine, Giresun Ağır Ceza Mahkemesinin 12 Temmuz 2005 tarihli kesinleşen kararı ile kaçakçılık suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 380 bin 250 TL adli para cezası ile cezalandırılan Necmi Aksoy (49) adlı mahkumun sürekli hastalık ve sakatlık hali kapsamında bulunduğunu belirten Adli Tıp Kurumu Raporu gereğince kalan cezasını afetti.

EKONOMİ BAKANLIĞI MÜŞAVİRLİĞİNE 2 ATAMA

 

Ekonomi Bakanlığı Müşavirliğine 2 atama yapıldı.
Ekonomi Bakanlığı'na ait Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararına göre, Mustafa Behcet Kaynar ve Onur Kaya, Bakanlık Müşavirliği'ne atandı.

NİŞASTA KÖKENLİ ŞEKERLER İÇİN BELİRLENEN KOTA, YÜZDE 35 ARTIRILDI

 

Nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244 bin 400 ton olarak belirlenen kota, yüzde 35 oranında artırıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, 2011-2012 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244 bin 400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 35 oranında artırılması konusundaki Sanayi ve Ticaret Bakanlığının teklifi, Bakanlar Kurulu'nca kabul edildi.

 

VAN'DA AZ HASARLI BİNA SAHİPLERİ İÇİN PARA YARDIMI YAPILACAK

 

Van'da meydana gelen depremler sonucu az hasarlı olarak tespit edilen konutların sahipleri veya kiracılarına bir kereye mahsus olmak üzere bin 250 TL karşılıksız para yardımı yapılacak.
Bakanlar Kurulu'nun "Tabii Afet Nedeniyle Hayatını Kaybeden, Sakat Kalan Ve Fiilen Oturduğu Konutları Veya Kullandıkları İş Yerleri Hasar Görenlere Yapılacak Yardımlara Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da meydana gelen depremler sebebiyle, 7269 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ilgili valilikçe yapılan kesin hasar tespitlerine göre fiilen ikamet ettikleri konutları az hasarlı olarak tespit edilenlere, kiracı ya da mal sahibi olduklarına bakılmaksızın, onarım ve barınma yardımı olarak bir defaya mahsus olmak üzere bin 250 TL karşılıksız yardım yapılacak.
Karara göre, yardımlardan, birden fazla konut sahibi olanlar sadece bir konut için yararlandırılacak. Yardımı alanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının depremzedeler için tahsis ettiği sosyal tesisler, prefabrike konutlar, konteynerler ve çadır kent hizmetlerinden yararlanamayacaklar. Yardımlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Özel Hesabından kaynak aktarılmak suretiyle valilikler tarafından yapılacak.

 

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NA 2. PİS İÇİN KAMULAŞTIRMA YAPILACAK

 

Milli Savunma Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 2. pist inşası amacıyla Tuzla ve Orhanlı'da kamulaştırma yapılması kararı aldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı teklif üzerine, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülmekte olan İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi kapsamında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 2. pist inşası amacıyla Tuzla ve Orhanlı'da 155 noktada TOKİ tarafından acele kamulaştırma yapılmasına karar verildi.
Bakanlar Kurulu kararı, kamulaştırma yapılacak olan lanların sınır haritası da belirlenerek, karar ekinde yayımlandı.

 

 

Tapu'da Yabancılar İçin Yeni Dönem Başladı

 

Yabancıların ve yabancı şirketlerin Türkiye'de mülk edinmelerini yasal olarak sağlayan Tapu ve Kadastro Kanunlarında yapılan düzenleme, yürürlüğe girdi.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan "Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YABANCILAR İÇİN MÜLK EDİNMEDE YENİ DÖNEM
"Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"a göre, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecekler. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu kişi başına ülke genelinde edinilebilecek miktarı iki katına kadar arttırabilecek.
Yine yeni dönemde, yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecekler. Yabancı uyruklu gerçek kişiler ve yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, satın aldıkları yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi iki yıl içinde ilgili Bakanlığın onayına sunmak zorundalar.

ASKERİ GÜVENLİK BÖLGELERİNDEKİ YABANCILARA MÜLK SATILMASINI GENELKURMAY KONTROL EDECEK
"Tapu Kanunu Ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"a göre, yabancı uyruklu gerçek kişilerin, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin ve uluslararası kuruluşların yüzde elli veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları veya yönetim hakkını haiz kişilerin çoğunluğunu atayabilme veya görevden alabilme yetkisine sahip oldukları Türkiye’de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilecek ve kullanabilecekler. Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla bu şirketlerin, askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ve aynı Kanunun 28 inci maddesi çerçevesinde belirlenen bölgelerdeki taşınmaz mülkiyeti edinimleri Genelkurmay Başkanlığının ya da yetkilendireceği komutanlıkların; özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz mülkiyeti edinimleri ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabi. Bu fıkra kapsamında yapılacak değerlendirmelerde, edinimin ülke güvenliğine uygunluğu esas alınacak.

2 YILDA YAPILMAYAN MİRAS İŞLEMLERİNİ TAPU KENDİSİ YAPACAK
Tapu Kanunu Ve Kadastro Kanununa eklenen yeni maddeye göre, ölüm tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde tapu sicilinde miras intikalinin gerçekleşmemesi halinde Tapu Müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvurabilecek. Tapu müdürlüğü mirasçılık belgesine göre tapu sicili kayıtlarını elbirliği mülkiyeti şeklinde tescil ederek güncelleştirecek. Tapu müdürlüğünün bu yetki kapsamındaki başvuruları her türlü gider, vergi, resim veya harçtan muaf tutulacak.
Yine yapılan yeni kanunu düzenlemeye de, kayıt sahibinin yirmi yıl önce gaipliğine hüküm verilmiş veya tapu sicilinden malikin kim olduğu anlaşılamamış ise çekişmesiz ve aralıksız yirmi yıl müddetle ve malik sıfatıyla zilyet bulunan kimse adına tespit olunacak.

DASK'TA YENİ DÖNEM

 

Afet Sigortaları Kanunu ile başlatılacak olan yeni uygulama da; tapu daireleri deprem sigortası olmadan "terkin işlemlerini" yapmayacak, vatandaşların su ve elektrik aboneliklerinde deprem sigortası olup olmadığına bakılacak, devlet afetlerde deprem sigortası olmayan binalar için kredi ve destek vermeyecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Afet Sigortaları Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Afet Sigortaları Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile 25/11/1999 tarihli ve 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırıldı.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) yeni bir düzenleme de getiren kanuna göre, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tabi sayıldı.
KAMU BİNALARI VE KÖY EVLERİ SİGORTA KAPSAMI DIŞINDA
Kanuna göre, Kamu Konutları Kanununa tabi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan bina ve bağımsız bölümler, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar ile 634 sayılı Kanun kapsamında olsalar dahi tamamı ikamet dışı amaçlarla kullanılan binalar zorunlu deprem sigortasına kapsamına konulmadı.
Kanundaki düzenleme de DASK, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerden belirli aralıklarla ve düzenli olarak DASK kapsamına giren sigortalılarla ilgili bilgi alacak.
TAPU İŞLEMLERİNDE, SU VE ELEKTRİK ABONELİKLERİNDE DEPREM SİGORTASINA BAKILACAK
Tapu müdürlükleri, maliklerin veya intifa hakkı sahiplerinin taleplerine bağlı olarak tapu kütüğünde bu sigortaya tabi bağımsız bölümler ve binalarla ilgili tescil işlemlerini veya tapuya kayıtlı taşınmazın kayda tabi olmayan bir taşınmaza dönüşmesi hali hariç olmak üzere terkin işlemlerini zorunlu deprem sigortasının yaptırıldığı ve işlem tarihi itibarıyla geçerli olduğu belgelenmedikçe yapamayacak.
Yine yeni dönemde Afet Sigortaları Kanunu'na göre, zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili yaptırılan su ve elektrik abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı ilgili kuruluşça kontrol edilecek. Bu kontrol, gerektiği halde, Kurum tarafından elektronik ortamda sağlanan bilgi ve imkanlar ile yapılabilecek.
DASK, sigortanın yapılması ve düzenli olarak yenilenmesi için zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren bina ve sitelerin yönetimleri ile kontrol uygulamaları geliştirebilecek.
Sigorta primlerinin tespitinde; binanın yüzölçümü, inşaat türü ve kalitesi, binanın üzerinde bulunduğu arazinin zemin özellikleri, deprem riski ve benzeri unsurlar değerlendirilecek. Zorunlu deprem sigortası bulunan ve deprem nedeniyle hasar gören binalara ilişkin tazminat, gerekli bilgi ve belgeler ile hasar tespitinin tamamlanmasını müteakip en geç 30 gün içinde ödenecek.
DEVLET, AFETLERDE SİGORTASI OLMAYAN BİNALAR İÇİN YARDIM ETMEYECEK
Afet Sigortaları Kanunu ile 1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 29'uncu maddesine ise şu hüküm eklendi; “Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, bu Kanundan ve ilgili diğer mevzuattan doğan devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri, zorunlu deprem sigortası yaptırılmamış olmasının tespit edilmesiyle birlikte ortadan kalkar.”

Bakmadan Geçme

Malatya Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 929 28 58
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!